La Stejari Residence

Articol scris

Vizualizări

 • 4.793 vizualizări

Popularitate

 • 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele

Bârfa următoare

Bârfa anterioară


ArtBOA

Gavril Marza
Gheorghe Flutur
Ioan Balan
Ioan Nechifor
Ion Lungu
Mirela Adomnicai
Orest Onofrei
Ovidiu Dontu
Varujan Vosganian

Au reapărut moşierii. Sunt austrieci şi se numesc Egger 4

iun.5

În 1907, mii de oameni au murit pentru că s-au revoltat împotriva statului român şi a moşierilor care îi ţineau în iobăgie şi fără mijloace de existenţă.

La un secol şi mai bine distanţă, noţiunea de moşier începe să revină în actualitate. Cu toate acestea, puţini dintre suceveni cunosc acest amănunt.

Başca, mulţi dintre cei care şi-au vândut pământurile pe te miri ce au făcut-o cu zâmbetul pe buze, bucuroşi că au scăpat de o grijă în plus.

Iar în spatele lipsei de informare a oamenilor şi a secretomaniei de care dau dovadă cei care au demarat această afacere începe să apară un imperiu. Un imperiu agrar, aflat în proprietatea, se putea altfel, unor austrieci.

Dacă acum aproape un secol s-au făcut toate demersurile pentru ca Bucovina, aşa cum a fost denumită de austrieci, să revină acolo unde îi era locul, în România mare, acum, pământurile de aici sunt vândute la bucată tot către foştii stăpâni.

Iancu Flondor, cel mai marcant om politic de care se leagă unirea Bucovinei cu România, s-ar răsuci în mormânt dacă ar afla ce se petrece acum.

De ceva vreme, o societate numită F.E. Agrar SRL, cu sediul în Rădăuţi, pe strada Austriei (sâc), nr. 2, cumpără terenuri agricole într-un ritm ameţitor. Fie că acestea se află în Satu Mare, Dorneşti, Grăniceşti, Bălcăuţi sau în alte comune din judeţ, zestrea F.E. Agrar sporeşte de parcă cineva i-ar fi turnat drojdie la rădăcină.

Foarte puţină lume ştie cine este această societate, sau mai bine zis cine se află în spatele ei.

Potrivit documentelor oficiale, societatea are doi asociaţi persoane juridice, respectiv EGGER VERWALTUNGSGESELLSCHAFT MBH, cu 0,00011% din acţiuni şi EGGER OSTEUROPA BETEILIGUNGSVERWALTUNG GMBH, care deţine o cotă de participaţie de 99,9989%.

De fapt, F.E. Agrar este aproape una şi aceeaşi cu Egger România, până şi sediile sunt identice, pe strada Austriei, nr. 2, iar ceea ce se petrece la Dorneşti este doar începutul unei noi expansiuni.

Iar achiziţionarea a mii de hectare de terenuri agricole este un plan foarte bine gândit. Acele terenuri care puteau produce alimente sunt acum folosite pentru cultivarea rapiţei sau a unui tip de plop care este folosit ca biomasă în fabrica de la Dorneşti.

Peste tot se văd câmpuri întinse cu rapiţă, dar şi culturi de plop, în diferite stadii de creştere, iar când acestea vor ajunge la maturitatea optimă de tăiere vor lua drumul centralei pe biomasă care este aproape finalizată de Egger la Dorneşti.

Şi când spun că totul a fost bine planificat mă refer la faptul că achiziţia de terenuri şi cultivarea plopului a început cu ani în urmă, dovadă că centrala pe biomasă care va fi pusă în funcţiune în scurt timp era şi ea parte a acestui plan al familiei Egger.

Noua centrală pe biomasă de la Dorneşti are o capacitate de producţie de 50 Mwh energie electrică, mai mare cu 20 Mwh faţă de centrala termică a municipiului Suceava, care este controlată de Gerald Schweighofer, o rudă apropiată a lui Michael Egger (cumnaţi, potrivit unor surse), bossul firmei Egger.

Încet-încet, totul se leagă, iar noua ordine mondială arată că redevenim pe zi ce trece o colonie austriacă.

Sintetizând, austriecii au controlul asupra petrolului românesc, controlează o parte din exploatările de păduri, au şi câteva bănci foarte importante, bomboana de pe tort se numeşte BCR, iar acum acaparează şi pământurile. Poate fi mai rău? Cu siguranţă.

 

subscribe to comments RSS

Există 4 comentarii

 1. avatar GOGU spune:

  SI CE-I RAU IN ASTA? E MAI RAU CA-L EXPLOATEAZA CINEVA-FIE SI URMASII VECHILOR IMPERIALI-DECAT SA STEA PAROAGA LA „AI NOSTRI”? E MAI RAU CA CINEVA-FIE SI AUSTRIECII-DEZVOLTA O INDUSTRIE CARE, PANA LA URMA, DA SALARII SI PLATESTE IMPOZITE SI TAXE IN ROMANIA, DECAT PRACTICAREA UNEI AGRICULTURI INAPOIATE DE SUBZISTENTA, CARE NU-I ASIGURA OMULUI TRAIUL?
  ISTORIA NE SPUNE CA TARA DE SUS A DUS-O MAI BINE CA DUCAT AUSTRIAC DECAT CA PARTE A MOLDOVEI OTOMANE SI ULTERIOR RUSESTI. INCLUSIV DIN PDV AL PASTRARII IDENTITATII NATIONALE SI A REDESCOPERIRII PROPRIEI ISTORII.
  IAR IN CE PRIVESTE RASCOALA DIN 1907, INAINTE DE A SCUIPA SLOGANE INVATATE PE DE ROST LA SCOALA COMUNISTA, CITESTE LUCRARILE ISTORICE. ORICUM RASCOALA NU S-A INTINS IN ACEASTA PARTE A A TERITORIULUI LOCUIT DE ROMANI SI DATORITA MULT MAI BUNEI CARMUIRI A AUSTRIECILOR. SI NU-L MAI INVOCA PE BARONUL DE FLONDOR-BARON AL IMPERIULUI. IMPERILAII NE-AU GUVERNAT MULT MAI BINE DECAT AM FACUT-O NOI INSINE, CEL PUTIN PANA LA VENIREA PE TRON A UNUI REGE NEAMT!

 2. avatar moraxela spune:

  Esti dus rau, mai gogule (fara litera mare, intentionat) !

 3. avatar Ileana spune:

  Pana sa cumpere austriecii pamanturile si padurile sa ne gandim in primul rand ca romanii nostri le vand.Si nu chiar pe bani putini…nu un pic ci exagerat rau de tot modul in care ati pus problema in articol dom’le..cine v-a rugat sa faceti reclama Eggerului?

 4. avatar Eul Meu spune:

  aha deci austriecii….vine si ne cumpara…si ne fac…si ne dreg.Ba intelingentilor,pai daca isi permit?istoria a aratat ca intr-adevar au stiut sa conduca,astazi,este alta mancare de peste.Daca nu erau austrieci erau poate indieni sau babuini.Oricum mai marii nostrii o sa permita orice.Vrea toti spaga inainte sa dea pantalonii jos.Concluzie:nimeni nu vrea sa puna osul ori mintea la treaba,munca taranului devine rusine(dar banii sunt frumosi),sa gestioneze asemenea pr care in timp vor deveni adevarate tragedii.Vom deveni,de fapt,veti deveni pt ca eu renunt la cetatenie,o tara de slugi,mana de lucru calificata la pret de pe sub mana,etc.etc. pt europeni,si mai nou chinezi.asa cum se intampla de altfel de multi multi ani muncim pe branci in europa fara drepturi depline,suntem cumparati acasa.Toti vrem mult,numai de-ar face altul pt noi lucrurile sa mearga.Ma opresc aici deocamdata.Părerea ta

* necesare