La Stejari Residence

Articol scris

Vizualizări

 • 10.148 vizualizări

Popularitate

 • 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele

Bârfa următoare

Bârfa anterioară


ArtBOA

Gavril Marza
Gheorghe Flutur
Ioan Balan
Ioan Nechifor
Ion Lungu
Mirela Adomnicai
Orest Onofrei
Ovidiu Dontu
Varujan Vosganian

Bosanci, extremă urgență 4

ian.7

Am citit o scrisoare deschisă prin care viceprimarul din Bosanci, Aleodor Nichifor, a înșiruit mai multe chestiuni despre modul în care primarul comunei, Neculai Miron, știe să-și apropie oamenii din sat și să le respecte obiceiurile și tradițiile. Mai bine spus le respinge total.

Întâmplarea face să îl cunosc pe Aleodor Nichifor, care mulți ani a fost lider de sindicat la Romtelecom, funcție la care a renunțat în momentul în care a devenit viceprimar. Și am început prin a spune asta știind că răbufnește doar când îi ajunge cuțitul la os, iar de cele mai multe ori nu o face pentru un interes personal, ci pentru a-i apăra pe cei din jurul său. Iar procesele pe care le-a avut cu șefii Romtelecom pentru a apăra drepturile salariaților instituției nu au fost puține și nici lipsite de presiuni.

Picătura care a umplut paharul nemulțumirilor a fost de Bobotează, când primarul Neculai Miron, care aparține unui cult religios acceptat în România și care are tot respectul din partea mea, a trasat sarcini verbale foarte exacte, ca preotul să nu treacă pragul Primăriei Bosanci pentru a sfinți clădirea, o practică curentă în religia ortodoxă. Iată ce a spus viceprimarul Aleodor Nichifor despre aceste subiect:

„Astăzi, 06.01.2017, de Marea Sărbătoare a Botezului Domnului Nostru Iisus Hristos, noi, bosâncenii, ar fi trebuit să sărbătorim 150 de ani de la înfiinţarea Formaţiei Civile de Pompieri din Bosanci, prima din Moldova, dar şi de la confecţionarea primei cruci de gheaţă care a devenit o jertfă şi un legământ al Pompierilor voluntari din Bosanci ca în fiecare an de Bobotează să se facă câte o cruce de gheaţă la bisericile din comuna noastră. Dar dumneavoastră, dle primar, nu ştiţi aceste lucruri. În aceeaşi zi, după Liturghie şi sfinţirea apei, o procesiune în frunte cu preoţii din comună merg la instituţiile publice pentru a stropi cu agheasmă. Dar dumneavoastră, dle primar, nu numai că nu credeţi în aceste lucruri, însă aţi interzis după 150 de ani ca preotul să intre în primărie pentru a stropi cu agheasmă. Nu este posibil, dle primar, să ne interziceţi nouă, ortodocşilor, să facem ceea ca au făcut şi strămoşii noştri sute de ani. Primăria este un loc public, unde poate intra oricine, iar datinile şi obiceiurile, precum şi credinţa fiecăruia dintre noi trebuie respectate chiar dacă vă place sau nu”.

neculai miron

Eu cred că acest război nu-i este deloc util primarului Miron, care, nota bene a reușit în alegeri ca urmare a unei mobilizări exemplare a oamenilor care fac parte din același cult religios, și care au venit acasă la alegerile din iunie doar pentru a-l vota. Dacă nu știați, au fost câteva autocare venite din Belgia, oameni care au votat și apoi au plecat înapoi la muncă în străinătate.

Totuși, domnule Miron, și ceilalți oameni din Bosanci trebuie respectați, iar dacă nu veți înțelege acest aspect veți deveni istorie pentru comună. Și dacă vreți vă dau un exemplu de cum se poate.

Primarul din Dumbrăveni, Ioan Pavăl, face parte, la rândul său, dintr-un cult religios. Acesta nu doar că nu a pus la colț biserica ortodoxă, dar chiar a și oferit ajutoare. Iar acum îmi vine în minte sprijinul dat Bisericii Sălăgeni, unde a fost refăcut gardul și primarul Pavăl a dat bani și pentru alte investiții.

Pentru Neculai Miron se pare însă că răfuielile personale sunt mai presus de o administrare corectă și eficientă a comunei. Spun asta pentru că la doar câteva luni de la alegerea lui Aleodor Nichifor în calitate de viceprimar, prin jocuri subversive a încercat să-l schimbe din funcție.

Știți cui i-a propus să pună umărul la debarcarea lui Nichifor și i-a oferit postul de viceprimar? Ei bine, fostului primar Anton Curic. Numai că, acesta a refuzat oferta și lucrurile au rămas neschimbate.

Primarul Miron are două variante, fie își revizuiește atitudinea, fie începe un război cu întreaga comunitate ortodoxă din Bosanci. Alegerea îi aparține. Așteptăm să vedem ce va face.

 

subscribe to comments RSS

Există 4 comentarii

 1. avatar Varvaras vanghelis liviu spune:

  Dacă este aşa după cum spune domnul vice primar despre domnul primar că a făcut ” rău ” în preajmă de sărbători de iarnă este urăt şi jenant pentru comunitatea din Bocanci . Ce a făcut la Romtelecom a fost odată c-an poveşti , dar el trebuie să dea totul pentru comunitate . Am tot dreptul să fac acest comentariu pentru că de 30 de ani de când am venit în această comunitate am văzutnumai oameni adevărați. Nu aş vrea ca să urăsc această „sectă ” din care face parte domnul primar al comunei Bosanci . Doamne-ajută şi să auzim de bine !

 2. avatar nelu spune:

  Draga Varvaras Liviu ,din cate vad intre randurile scrise de tine,ai dreptate.Dar culturile religioase nu sunt „secta” precum le denumesti tu.
  Daca ai avea putina cultura generala ,sau ai fi citit putin in istorie,ai intelege diferenta intre cult,religie si secta.
  In rest referitor la datini si obiceiuri ai dreptate „Primaria nu este casa sau biserica primarului sa interzica ceva ce este un obicei strabun.

 3. avatar dani spune:

  Sectă
  De la Wikipedia, enciclopedia liberă

  Sectă este denumirea dată unui grup de persoane ce formează o comunitate religioasă, care s-a separat de biserica oficială[1] în scopul corectării unor abateri doctrinare atribuite structurii-mamă. De regulă, denumirea de sectă nu este acceptată de membrii grupării, care consideră că ei sunt singurii care dețin „adevărul”.[2]

  De regulă, sectele sunt grupări religioase de dimensiuni mici, desprinse de biserica oficială a unui stat, reprezentând un grup închis, alcătuit din adepții unei anumite doctrine. De cele mai multe ori, sectele sunt expresia unei disidențe sociale. Ele urmăresc să răspundă unor nevoi fie individuale, fie de grup, care sunt resimțite ca păreri impuse de o societate sau de către sistemul religios dominant.[3] Există, de asemenea, secte desprinse din alte secte.

  O sectă este caracterizată printr-un devotament sau o dedicare exagerată față de o persoană, o idee sau un obiect, folosind tehnici de manipulare și control care nu sunt etice, în scopul atingerii scopurilor conducătorilor de grup, în defavoarea membrilor, a familiilor lor sau a comunității. Aceste tehnici de control includ izolarea de prieteni și membrii de familie, debilitarea, folosirea unor metode pentru a mări sugestibilitatea și supunerea, controlul informațiilor, anularea individualității sau a judecății critice, promovarea dependenței față de grup și teama de a-l abandona, etc.[4]

  Cuprins

  1 Secte distructive
  2 Note
  3 Vezi și
  4 Legături externe

  Secte distructive

  O sectă distructivă este un grup de persoane care urmează o mișcare religioasă sau ideologică în cadrul căreia se practică controlul mintal și care poate fi foarte periculoasă pentru membrii grupării chiar dacă aparent este inofensivă. Aceste efecte se fac simțite pe termen lung și în general culminează printr-un scandal legat de abuzuri materiale, sexuale, de agresiuni fizice, suicideri în masă sau izolate, omucideri sau chiar genocid.

  Sectele distructive sunt grupuri care aparent îmbracă forma unor asociații culturale, politice, religioase sau chiar sub pretextul participării la tratamente de medicină alternativă sau grupuri de ajutor social. Se caracterizează prin folosirea tehnicii de convingere coergitivă ca metodă de influențare socială iar în prealabil folosesc tehnici de atragere prin promisiuni ale adepților. În general sectele au o organizare ierarhică strictă. În unele cazuri liderii se pot folosi de dezastrele naturale precum cutremure mari, tsunami, etc pentru a induce ideea de sfârșit al lumii, de efemer. În multe țări aceste secte sunt interzise iar ele funcționează în clandestin.

  De asemenea, este considerată periculoasă pentru adepții săi o sectă atunci când după afilierea la aceasta ei întâmpină probleme de adaptare în societate, la locul de muncă sau în familie și când le este îngrădită libertatea sau devin dependenți de sectă. Psihologii și sociologii declară că conform studiilor o treime din adepții acestor secte le abandonează în timp dar că unii care au personalitatea slabă revin sau se integrează în alte secte.

  Caracteristici

  Principala caracteristică a sectelor distructive este cea de a inocula, folosind controlul mintal, o personalitate gregară adepților săi, provocându-le așa numitul sindrom disociativ atipic. În afară de aceasta în general sunt:

  organizații autoritare și piramidale, nu există democrație la nici un nivel ierarhic și nu este permisă critica
  existența unui lider sau a unui grup de lideri a căror singură hotărâre contează. Lideril controlează toate mișcările membrilor sectei, precum banii, și nu i se aplică aceleași reguli ca supușilor săi.
  izolarea membrilor grupului de restul lumii sau de familie
  se controlează orice informație venită din lumea exterioară
  se induce un aspect demonizator lumii exterioare prin discursuri și se încearcă câștigării încrederii totale în lider.

  În 1995, guvernul național al SUA, a stabilit 10 criterii de de catalogare a sectelor destructive:

  destabilizare mintală
  un caracter exageral ale pretențiilor bănești cerute membrilor sectei
  inducerea unei izolări față de membrii colectivității din care aparținuse până în acel moment
  abuzuri împotriva integrității fizice
  recrutarea de copii
  discursuri antisociale
  tulburări de ordin public
  numărul de plângeri depuse împotriva sectei
  abaterea de la circuitele economice tradiționale și tentativele de sfidare și confruntare cu instituțiile publice

  Note

  ^ Dicționar de neologisme, Florin Marcu și Constant Maneca, Editura Academiei, București, 1986
  ^ Sectele și lucrarea lor în lume
  ^ 350 de secte în România
  ^ Ce este o sectă?

  Vezi și

  Societate secretă

  Legături externe

  Nebunii CUTREMURĂTOARE în numele RELIGIEI. SECTE care au șocat întreaga lume.Copiii lui DUMNEZEU (Video), 25 ianuarie 2013, Evenimentul zilei
  Sectele vineaza batrini pentru a le lua casele si pensiile, 1 iunie 1998, Evenimentul zilei
  Sectele – refugiul debusolatilor planetei la sfirsit de mileniu 60 de membri ai unei secte americane au disparut fara urma, 21 octombrie 1998, Evenimentul zilei
  Milenarismul, 8 decembrie 2012, Pr. Dr. Bogdan-Aurel Teleanu, Ziarul Lumina
  Modalitatile de racolare a noilor adepti specifice sectelor religioase, 17 iulie 2012, CrestinOrtodox.ro
  Patologiile manipularii sectare, 17 iulie 2012, CrestinOrtodox.ro

  Secte din România

  Romania – raiul sectelor, 4 octombrie 1998, Evenimentul zilei
  Observator Special: Istoria celor mai ciudate secte din Romania, 6 decembrie 2012, Antena 1

  Informații bibliotecare

  GND: 4077343-7 modificare

  Categorii:

  ReligieSecte

 4. avatar radu costiuc spune:

  Si sectarul crede in divinitate. Dar dumnezeul sau e BANUL, interesul material, afacerile. Acesta este liantul social al membrilor unei anumite secte. REstul e..cancan.A se vedea afacerile din Bosanci si Ipotesti ale lu no.1.Părerea ta

* necesare