La Stejari Residence

Articol scris

Vizualizări

 • 5.676 vizualizări

Popularitate

 • 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele

Bârfa următoare

Bârfa anterioară


ArtBOA

Gavril Marza
Gheorghe Flutur
Ioan Balan
Ioan Nechifor
Ion Lungu
Mirela Adomnicai
Orest Onofrei
Ovidiu Dontu
Varujan Vosganian

Dansând alături de nebuni 2

iul.24

Pe marginea momentelor de coşmar de joi seară, în urma cărora poliţistul Sorin Vezeteu şi-a pierdut viaţa, am văzut că s-au consumat tone de cerneală.

Bine e impropriu spus, pentru că azi mai toate lumea bate la tastatură şi nu mai foloseşte stiloul, dar efectul este acelaşi.

În primul rând Sorin Vezeteu nu se afla în patrulare, ci ieşise pe peron în faţa sediului Postului Poliţiei Transporturi Feroviare din Gara Burdujeni, deci nu avea motive să fie însoţit.

Pe de altă parte, poliţistul putea fi atacat la fel de mişeleşte şi în momentul în care venea sau pleca de la serviciu, să spunem tot pe peron. Şi atunci trebuia însoţit de un coleg?

Din punctul meu de vedere este un caz izolat, care se poate repeta oricând şi oriunde în această ţară. Cine poate intra în mintea unui individ în care s-a adunat o ură viscerală? Nimeni. Şi tot nimeni nu ar fi putut să prevadă ce are de gând. Iar la câte persoane cu acelaşi comportament deviant, mascat ce-i drept, circulă libere pe străzi nu exclud, deşi nu-mi doresc absolut deloc, un alt caz similar.

O altă discuţie este legată de faptul că Sorin Vezeteu a murit ca un erou. Cu tot respectul faţă de familie şi colegii săi, eu nu văd nici un act de eroism aici.

Sorin Vezeteu, condus pe ultimul drum

Omul a murit pentru că se afla în locul nepotrivit şi la momentul nepotrivit. În locul său putea fi oricare alt coleg, de la Transporturi Feroviare sau de la orice altă structură cu atribuţii asemănătoare.

Este drept, logistica lasă mult de dorit, poliţiştii aduc de acasă calculatoare, imprimante, cumpără hârtie, nu au pistoale performante, nu au bastoane cu electroşocuri, nu au veste de protecţie anti-înjunghiere, nu au carburant pentru maşină şi lista poate continua.

Dar cine poate garanta că dacă totul era perfect nu se ajungea la acelaşi deznodământ?

Cred că esenţa problemei trebuie căutată în altă parte, iar lipsa de educaţie nu face altceva decât să creeze monştri. Pentru că dacă se uită cineva atent, Ioan Beşa, agresorul poliţistului, vine dintr-o familie cu mari probleme, în care fratele său este urmărit general pentru că a agresat cinci poliţişti. Ori, asemenea situaţii sunt cu miile sau cu zecile de mii în toată ţara, dar nimeni nu le monitorizează şi nu ia măsuri.

Acestea, dar şi multe alte neajunsuri ne aduc liberi pe străzi tot felul de monştri cu chip de om. În locul unor măsuri ferme de izolare a acestor personaje, oamenii, inclusiv autorităţile, preferă să le ignore, plecând de la ideea că mai bine ocoleşti nebunul decât să te pui cu el.

A căuta rezolvări punctuale vizavi de oribila crimă din Gara Burdujeni nu va ajuta prea mult sistemul, pentru că realitatea este clară: suntem într-o mocirlă din care cu greu vom ieşi.

Iar eu mă întreb, cine îmi garantează mie că un individ aparent paşnic, numit Indianu, Craiova sau bin Laden, care umblă liber pe străzile Sucevei nu va da mâine-poimâine în cap cuiva sau nu va face vreo altă trăsnaie. Şi pe acest om îl vede toată lumea, de la poliţiştii locali până la poliţiştii de ordine publică şi de la primar până la psihiatrii sau psihologi.

 

subscribe to comments RSS

Există 2 comentarii

 1. avatar Dura_Lex_Sed_Flex spune:

  Orice mirare si invocare a interesului public sau privat, lezate pentru nu-stiu-ce ratiuni obscure, sunt de prisos,daca nu punem degetul pe rana! Pentru ca:
  1. Presa,asa-zisa presa din judetul Suceava,inchinata de buna voie si silita de oricine la slugarinicie pe bani putini dar siguri rezultati din publicitatea de partid si de stat,a incurajat in fapt aceasta stare de confuzie intre rolul politiei intr-un stat fie si pretins de drept si limitele legale si morale ale “habeas corpus”,evantaiul drepturilor si libertatilor cetatenesti intr-un cadru social reglementat…
  Cât este de cand faceati apologia iesirilor la rampa ale unor rataciti,care isi scoteau copii minori,prescolari cu mucii la nas,sa manifeste public pentru fantezii anarhist-radicale ale unor parinti ce isi invata copii ca legile si normele de conduita se fac si se desfac in strada,care nu stiu inca alfabetul dar stiu ce este aia “gratiere”,”aministie”,mai abitir chiar decat Curtea Constitutionala?
  Cât este de la mini-scandalul pornit timid in presa suceveana in legatura cu neregulile si ilegalitatile de la centrul Cultural Bucovina,despre dezmăţul pe bani publici al unor impostori sfertodocti precum si al plozilor lor,sub atenta supraveghere si dramăluire a CJ Suceava? Cu ce s-a lasat? Cu batista pe ţambal,poate si cu o ciosvârtă din buclucaşa publicitate de care depindeti nu atat dvs. cat sefii dvs.,patronii care isi iau si ei un ban mai gross,ca neşte patroni ce sunt… Brusc,spontan,instantaneu si fara veste, scandalul a incetat in presa,nenea Ghita a simulat o comisie familiala si de drept cf. muschii mei si statutul partidului,site-ul CCB este “…under construction” cam pana la viitorul Paşte al Cailor,că la ce ne trebe sa stim ce “carti” si ce bucovine rock si castle a mai comis impostorul macaleandru,cu doua derogari ca sa poata fi angajat si platit?? Ziarele si-au redobandit linistea de catifea subventionata,poza lui Flutur apare mare si devreme in coltul din stanga sus al organelor de presa iar umbra lui Nelu pluteste amenintatoare nu numai pe regiunea de nord-est liberal-penticostala ci si pe o televiziune neoprotestanta,inchinata unei regiuni puternice,de la care un ratat cu vocatie de canalie anlfabeta, a plecat sa se faca parlamentar… Continutul este,din nou,corespunzator,babele violate si minorii alcoolici care plagiaza naravuri din judetele cu care suntem infratiti,Botosani si Vaslui,au prima pagina asigurata iar un bou de lider sindical crede a sti ca acuma este momentul sa ceara salarii mai mari dar si dreptul de a patrula cate patru! Domnii Nelu Balan&Dâmbu-Nupuitorul_de_fluturi au primit noi ordine si instructiuni,sa fie dumnealor moguli de presa,cf. ordin de zi pe unitatea de masura a interesului national,astazi si maine,pe stil nou,cf.protocoalele inteleptilor binomului,raposati sub acoperire dar inviati ca Lazar,ala la care ne gandim cu totii,in general…
  2. Revenind la sindicatele politistilor: cand Basescu i-a decimat dupa ce politistii i-au comunicat indemnul :”..iesi afara/javra ordinara”,ati vazut sindicate,coarne si goarne ,specialistii in beton,sa protesteze si sa ameninte ministrii de interne cu greva de zel sau cu greva japoneza din URSS,adica ca o sa ia,din nou, spaga la nivel de Guiness-book? In general,ati vazut revendicari decente ,care sa nu işte banuiala ca politiştii sunt doar lezaţi şi intimidati de imprejurarea ca,in fine,au ajuns şi amărâţii din armata sa ia salarii aproape egale cu ale lor?…
  3. In fine dar in prima ordine a importantei se afla un fapt la care nu se poate sa nu va fi gandit,domnul Neagu: acela ca in politia româna procedurile,uzul de arma,regulile privind abordarea suspectilor si prezumptivilor infractori sunt la nivelul anilor ’80-’90,cu bunavointa,chiar… Adica,incepand cu uniforma , un fel de kitsch ratat,nefunctional,care mai mult incurca,din care lipseste doar porthartul miliţienesc si garzile patriotice ca să părem mai multi si mai deşi (de la desime,desiş…) apoi cu instructia din scolile de ofiteri si subofiteri,cadrul normativ specializat privind uzul de arma,arma insăşi,cam cu 5% mai eficienta decat o praştie buna…Lumea se misca,iata,nu luam SUA ca exemplu pentru ca este peste nasul nostru,insa hai sa vedem cum se procedeaza in Israel,in Anglia,in Germania,atunci cand un politist este atacat: legea ii permite saa faca uz de arma,proportinal cu gravitatea si iminenta atacului,ii acorda circumstante atenuante in cazul constatarii unei depasiri neintentionate a limitei legitimei aparari! Nu ati auzit de politisti injunghiati in Ierusalim? Mai stiti ceva de soarta atacatorilor? Ce importanta are ca atacatorii au acolo scopuri anarhist-teroriste,politistii lor nu au acasa copii minori,familie de intretinut? Regulile sunt clare si chiar sunt respectate! Cam cati politisti ar trebui sa patruleze,la viitoarea inevitabila crima, se va trece la patrula de cinci+supleanti?
  Cine se uita ,cu intelegerea necesara,la conditiile si la contextul unei gari precum cea din Burdujeni,cineva care nu s-a nascut in Porsche sau in Mercedes,va constata ca acolo este,in rezumat,toata mizeria Romaniei:gunoaie,trenuri ca in Bangladesh,multi dezaxati,paria,iar gunoaie,iar indiferenta…Cu ce ar trebui sa se ocupe un post de politie afectat unui asemenea obiectiv daca nu,in primul rand,cu cunoasterea si eradicarea faunei care colcaie in mediul proxim? Cu realizarea de eseuri sindicale? Politistul este doar un indaratnic autor de pe facebook care se apara de infractori cu spray-ul,fie el si cu gaze lacrimogene,precum cucoanele aflate in pragul menopauzei,sau un tip robust,pregatit fizic,protejat de lege,care aplica legea fara ezitare?
  Iata intrebari care ar putea fi nu numai retorice!
  Mai este ceva de spus,ca sa nu ducem ipocrizia la cote paroxistice:
  La data de 13 iunie 1990,dupa cum cunoasteti dar va prefaceti ca nu cunoasteti,antecesorii tinerilor frumosi si liberi din ziua de astazi,bunicii si unchii masculior feroce de 7-8 ani,mucosii care protestau cu pancarte impotriva OUG 13,deci acei antecesori s-au constituit in grupuri spontane, desigur ,si au atacat institutii ale statului ,cum ar fi Ministerul de Interne,televiziunea publica,sediul guvernului,unitati militare,altele… Pe unele le-au si ocupat,la altele le-au dat foc,dupa toate regulile taraniste,crestine si democratice,populare,cum ar fi, astazi!
  Politistii ,simulacrul de politie cu izmene si suflet de militieni,au ripostat si ei – in data de 13,sa fie clar – iar astazi toti aceia care au aparat impotriva unei rebeliuni institutiiile statului ,sefii lor,sunt judecati pentru “crime impotriva umanitatii”!
  Daca aveti de priceput,pricepeti,daca nu ,intrebati-va in continuare ce se va intampla daca asasinul din gara Burdujeni va fi gasit ca fiind lipsit de discernamant si nu va raspunde penal…Atunci veti realiza ca nodul gordian trebuie taiat inca din faza atacului asasin,cand treaba politistului,protejat de lege,nu este aceea de stabili discernamantul atacatorului ci de a riposta temeinic.
  Asasinul din Burdujeni poate sa apara la proces,fara mustrari de constiinta cu #REZIST la rever,pentru ca el a omorat un reprezentant al legilor neplacute,al OUG care au numar cu ghinion,al coruptilor stabiliti din timp in baza unor protocoale al inteleptilor binomului,bulangii (manuitori de bulan…)care au salarii cam mari,rude spirituale cu politistii din Spania care l-au bagat la zdup,antipatizati de fel de fel de boi care au primit amenzi pentru parcare ilegala… Iar dvs. sa transmiteti reportaje inteligente,in ziare anoste,de la fata locului,in sensul ca sa-si dea demisia numita Carmen Dan…
  Iar guvernul lui Tudose sa stabileasca un numar suficient de mare de politisti care sa patruleze prin gari,inclusiv cand merg la WC…

 2. avatar Monor Nicuşor spune:

  Este primul punct de vedere obiectiv şi de bun simţ pe care îl citesc în această isterie generală- populară, instituţională şi a mass-mediei.Dispariţia omului( nu poliţistului) Sorin Vezeteu este exclusiv drama soţiei şi a copiilor lui, moartea lui schimbându-le în mod tragic destinul.Să te foloseşti de durerea lor pentru a cere drepturi suplimentare ( băneşti, materiale, etc), mi se pare o mare mizerie.Suntem un popor lipsit de solidaritate, fără viziune, cu apetenţă pentru cancan.Ne socotim buni creştini dacã duminica sau cu ocazia celorlalte sărbători mergem la biserică sau ne îmbrâncim să pupăm diverse moaşte, uitând că poate Dumnezeu ne-ar iubi mai mult dacă am ajuta un om necăjit sau am hrăni un câine care ne priveşte cu ochi care cerşesc milă.Sunt acel inginer silvic penal care lucram la O.S. Vatra Dornei, unul pentru care miliţenii au găsit resurse, în săptămâna Crăciunului, să facă percheziţii cu 25 de maşini şi 100 de oameni, în condiţiile în care nu exista niciun prejudiciu iar presupusele fapte se întâmplaseră în urmă cu 6 luni. Toate la ordinul unuia frustrat cã a fost schimbat în anul 2011 din funcţia de comandant al Poliţiei Vatra Dornei, schimbare datorată, după părerea lui, unor silvicultori.Acest episod l-a făcut pe comisarul şef Matei Nicolae să jure răzbunare împotriva unora din oamenii în verde, oferindu-i-se putere discreţionară de către şefi, politicieni şi oameni din administraţia publică. Atunci când îţi intră în casă precum tâlharii, la 6 dimineaţa, traumatizându-ţi copiii, privind răutăcios la groaza din ochii lor, nu prea mai ai motive să crezi în dreptate. Nu ştiu cum s-au simţit colegii mei de dosar, dar în noaptea petrecută în arestul IPj Suceava eu am murit şi m-am născut din nou şi pentru asta îi mulţumesc sincer, fără nicio umbră de ironie, comisarului şef Matei Nicolae. Orice om necăjit pe lângă care trec, orice animal chinuit de care mă izbesc îmi transmit suferinţa şi chinul lor, resimt totul ca pe o durere proprie. Toţi cei care hotărãsc soarta unor oameni( poliţişti, procurori, judecători) , ar trebui să treacă prin aşa un loc, pentru a putea decide pedepsele în cunoştinţă de cauză. Iertare, m-am întins prea mult. Dumnezeu să-l ierte pe omul Sorin Vezeteu iar el, de acolo de sus, să-şi ocrotească soţia şi copiii şi atunci când lumina camerelor televiziunilor se va stinge iar ziariştii îl vor uita.Părerea ta

* necesare