La Stejari Residence

Articol scris

Vizualizări

  • 1.541 vizualizări

Popularitate

  • 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele

Bârfa următoare

Bârfa anterioară


ArtBOA

Gavril Marza
Gheorghe Flutur
Ioan Balan
Ioan Nechifor
Ion Lungu
Mirela Adomnicai
Orest Onofrei
Ovidiu Dontu
Varujan Vosganian

Economia suceveană, în moarte clinică 2

nov.19

Economia suceveană este aproape de colaps, iar cifrele oficiale arată că mii de firme şi-au închis obloanele în ultimul an.

Mai grav este că şi lunile de vară, când se mai mişcau rotiţele economiei, au coincis tot cu scăderi, la aproape toate capitolele.

Statisticile realizate de Oficiul Registrului Comerţului din România oferă o imagine clară a dezastrului din economia suceveană, aflată în top la nivel naţional în privinţa suspendărilor de activitate, a dizolvărilor, a radierilor sau a intrărilor în faliment.

Să le luăm pe rând pentru a ne edifica asupra a ceea ce se întâmplă prin judeţ, lucruri pe care oamenii le văd zi de zi şi, mai ales, le simt când vine vorba de nivelul de trai.

La radieri, în primele nouă luni ale acestui an avem 1.674 de firme care nu mai există în statistici, în comparaţie cu 1.141 câte se înregistrau în primele nouă luni din 2011.

Alături de judeţele Hunedoara şi Argeş, Suceava domină autoritar topul naţional în privinţa firmelor radiate, iar acest lucru nu poate fi decât un mare semn de îngrijorare pentru ceea ce va urma. Problema este că aproape 900 de firme sucevene au fost radiate în lunile iunie, iulie, august şi septembrie, o perioadă în care anii trecuţi se consemna o creştere economică, prin venirea în ţară a românilor plecaţi la muncă în străinătate.

Mergând pe acelaşi trend, specialiştii în economie spun că viitorul nu sună deloc bine.

Şi cifrele din alte direcţii sunt la fel de alarmante. La capitolul dizolvări, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2011 s-au înregistrat 98 de situaţii, în timp ce în acelaşi interval de comparaţie din 2012 avem 332 de firme dizolvate, din care mai mult de jumătate în lunile de vară şi în septembrie.

La suspendări de activitate, judeţul Suceava este, de asemenea, fruntaş. Cu 678 de firme care şi-au suspendat activitatea în primele 9 luni din acest an, faţă de 390 în primele trei trimestre din 2011, Suceava se clasează procentual în top 10.

Dacă mai adăugăm aici şi cele 572 de societăţi care au intrat sub incidenţa Legii Falimentului, avem o imagine completă a problemelor cu care se confruntă judeţul.

Lector universitar doctor Ştefăniţă Şuşu, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice de la Uniiversitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, spune că aceste cifre sunt o reflectare fidelă a problemelor cu care se confruntă societatea românească în ansamblu.

„Prin dispariţia acestor firme vom avea o creştere a şomajului, scăderea contribuţiilor la bugetul local şi naţional, precum şi reducerea PIB-ului. Tăierile bugetare pentru anumite investiţii din judeţ au contribuit din plin la problemele economiei sucevene, şi astfel se pot explica dizolvările sau radierile în număr mare din perioada de vară a anului în curs. Dacă economia nu-şi revine ne putem aştepta la probleme mult mai mari”, a explicat Ştefăniţă Şuşu.

Acesta crede că problemele pe care le întâmpină firmele sucevene se vor răsfrânge ca un efect de domino, puterea de cumpărare a locuitorilor din judeţ urmând să scadă drastic, lăsând loc doar pentru acoperirea coşului zilnic.

subscribe to comments RSS

Există 2 comentarii

  1. avatar Bara Vasile spune:

    Tot cei din strainatate duc greul economiei romanesti dar si ei au ramas putini,ca exista o criza financiara groaznica la nivel mondial asa ca sa ne mai punem pofta in cui de a trai mai bine.Noi sa nu uitam ca avem politicieni buni care stiu cum sa gestioneze bine situatia minciunilor,ca de, vorba aia nu degeaba au absolvit Academia de Minciuni Politice din Romania.

  2. avatar mediul spune:

    Ce sa i faci d le Sandrinio, nu putem sa fabricam toti pavele si borduri.Părerea ta

* necesare