La Stejari Residence

Articol scris

Vizualizări

  • 1.841 vizualizări

Popularitate

  • 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele

Bârfa următoare

Bârfa anterioară


ArtBOA

Gavril Marza
Gheorghe Flutur
Ioan Balan
Ioan Nechifor
Ion Lungu
Mirela Adomnicai
Orest Onofrei
Ovidiu Dontu
Varujan Vosganian

Gâlceava serviciilor secrete 1

feb.9

De aproape o săptămână trăiesc cu senzaţia că Suceava este un film cu spioni, cu maşinaţiuni subterane, intrigi şi pasiuni greu de imaginat.

James Bond pare deja un mic copil pe lângă ce oferă Suceava. Actori principali sunt angajaţi din Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI), iar roluri secundare par să revină celor de la Serviciul Român de Informaţii (SRI), Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), başca ceva figuranţi.

Totul a plecat de la reţinerea comisarului-şef Cristian Macsim, şeful SIPI Suceava, la finele lunii decembrie 2014. Operaţiunea a fost coordondată de procurorii DNA Suceava, care au precizat în comunicatul transmis la acea vreme următoarele: „În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă”.

În lumina ultimelor informaţii şi acuzaţii, s-ar părea că cineva a jucat strâmb. Mai exact oameni care au intrat în posesia unor informaţii secrete le-au folosit tendenţios. Care ar fi scopul?

Pe lângă compromiterea unor persoane, ceea ce este deja o certitudine, s-a reuşit şi compromiterea parţială a unor instituţii care în ultima vreme deveniseră destul de credibile, mă refer aici la SIPI şi SRI.

sri sigla

E clar că în angrenajul acestor instituţii, în special la SIPI, ceva nu funcţionează corect, iar maşinăria scoate sunete ciudate la orice mişcare.

În presa locală s-a vorbit de un ofiţer „Florin”, omul în jurul căruia ar gravita toată cheia problemelor. Am convingerea că un singur om nu putea genera o astfel de nebunie, iar conspiraţia este mult mai amplă cu personaje care l-au ajutat pe ofiţerul „Florin”. Ori poate acesta o fi un geniu încât a reuşit să joace pe degete două servicii secrete? Greu de crezut şi mai ales de acceptat.

Una peste alta, această gâlceavă nu face altceva decât să arunce o puternică urmă de îndoială despre modul în care îşi fac treaba serviciile secrete, şi mai ales pe cine apără acestea în mod real.

Probabil că timpul ne va aduce lămuriri suplimentare, iar dacă se va ajunge la o curăţenie internă secrete iarăşi nu vom avea prea multe de câştigat. Şi îmi vine în memorie doar un singur episod, plecarea pe muţeşte, prin pensionare, din funcţia de adjunct al SRI Suceava a colonelului Costel Irimia. Sursele mele spun că a fostd e fapt o pensionare forţată, pentru a se ascunde ceva mizerii, cel mai probabil scurgeri de informaţii.

 

subscribe to comments RSS

Există un singur comentariu

  1. avatar Ionica Munteanu spune:

    Pana la presupusa ta ”scurgere de informatii” care ar fi cauza plecarii lui Costel Irimia, gandestete cine i-a luat locul (si care, gurile targului spun cã de fapt cel care l-ar fi sapat intentionat pe Irimia, deoarece, ca istoricas (ca istoric e prea mult spus), ii cam plac ”sapaturile” ?i inscenarile. Si mai gandestete ca tot din cauza actualului ”numar doi”, venit de la o institutie recent decredibilazata, tot cu sprijinul ?i la indrumarile sale directe, de la SRI Suceava au mai plecat alti zeci de ofiteri, de buna credinta, despre care se poate spune doar ca nu au acceptat sa faca parte dintr-un sistem a carei directie era vadit orientata spre un sistem totalitarist impus de o persoana cu prea multe frustrari. Ciudat, si la Suceava, tot numarul doi o fi cel care face si desface, dupã bunul plac si total pe langa interesele instititutiei, care, in sine este OK daca nu ar fi (ne-)oameni care sa o compromita.Părerea ta

* necesare