Brigada Diverse

„Mănăstirea” familiei preotului Mititelu

A construi fără autorizaţie şi fără documentele necesare a devenit o virtute în România, iar de la ea nu se abate nimeni, fie că este vorba de politicieni, oameni de afaceri sau, mai nou, preoţi.

La Voroneţ, la maxim 100 de metri de zidurile mănăstirii aflată în patrimoniul UNESCO se ridică un alt zid. Unul de protecţie al proprietăţii care se întinde sub pădure.

Lucrările au început încă din toamna anului trecut, dar au fost observate abia la începutul acestei luni, cu totul şi cu totul întâmplător.

Sesizată de aceste aspecte, Primăria Gura Humorului a deschis şi ea ochii şi pare să se fi trezit dintr-o lungă somnolenţă.

Ieri, primarul Marius Ursaciuc a semnat o hârtie pe care a trimis-o firmei SC Bucovina Travel&Events SRL, cu sediul în Sf. Ilie – Şcheia, aparţinând Mihaelei Corina Mititelu, nimeni alta decât soţia preotului Minu Mititelu, protopop de Suceava.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prin adresa de ieri, primarul din Gura Humorului cere sistarea lucrărilor la zidurile de sprijin pe terenul deţinut la Voroneţ de firma amintită, pe o zonă aflată în aria de protecţie a mănăstirii. SC Bucovina Travel&Events SRL a fost notificată ca până pe data de 15 aprilie să intre în legalitate.

Interesant este că aceste lucrări nu au fost observate de nimeni, nici măcar de reprezentanţii Mănăstirii Voroneţ. Apare întrebarea firească dacă nu cumva maicile au preferat să se uite în direcţie opusă pentru a nu intra în dispută cu preotul Minu Mititelu, un om extrem de influent în structurile de conducere ale Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Dar ce înseamnă zona de protecţie a unui monument istoric, aflat şi în patrimoniul UNESCO. Este vorba de zona de vizibilitate spre şi dinspre mănăstire în care se poate construi cu restricţii majore privind funcţiunea clădirilor (sunt interzise restaurantele, discotecile sau orice societate care produce zgomot sau noxe ce ar putea deranja cultul sau perceperea corectă şi în deplinătate a monumentului).

În această zonă de protecţie regimul de înălţime este mediu, maxim P+1, iar construcţia nu trebuie să epateze prin culoare sau formă, ci să se înscrie în arhitectura zonei, cu alte cuvinte să nu eclipseze monumentul.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chiar dacă ştia exact cum stau lucrurile, familia preotului Mititelu pare să fi ignorat totul şi a ales calea ilegalităţii. Lucrările s-au derulat luni bune fără nici o autorizaţie, fără certificat de urbanism şi, fireşte, fără vreun aviz de la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu a Judeţului Suceava.

Pe scurt, totul s-a făcut de pe poziţii de forţă, cu complicatatea tacită a maicilor de la Voroneţ, dar şi a celor din Primăria Gura Humorului. O situaţie tipic românească despre călcarea în picioare a oricărei brume de legislaţie.

Articole asemănătoare

Back to top button