La Stejari Residence

Articol scris

Vizualizări

 • 2.700 vizualizări

Popularitate

 • 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele

Bârfa următoare

Bârfa anterioară


ArtBOA

Gavril Marza
Gheorghe Flutur
Ioan Balan
Ioan Nechifor
Ion Lungu
Mirela Adomnicai
Orest Onofrei
Ovidiu Dontu
Varujan Vosganian

Ne îndreptăm spre război? 2

oct.14

Cuvântul război apare tot mai des pe buzele europenilor. De la oameni simpli, până la politicieni sau economişti, numărul celor care consideră că ne îndreptăm cu paşi repezi spre o nouă conflagraţie de proporţii este în creştere.

Nu ascund că şi eu cred acelaşi lucru, iar senzaţia ciudată pe care am trăit-o în această vară, că ar fi ultima pe timp de pace (nu mă întrebaţi de ce am simţit asta pentru că nu aş putea da un răspuns satisfăcător), mi-a tot revenit în minte. Iar declaraţiile din ultima vreme ale unor oficiali ai Uniunii Europene mi-au întărit convingerea că vom avea război.

Faptul că această struţo-cămilă numită Uniunea Europeană va plesni am spus-o de multe ori şi cu mulţi ani înainte. Dacă vreţi, e încercarea de a crea un mare imperiu, nu prin forţa armelor, ci prin constrângeri economice şi politice. Iar acest amalgam de etnii, interese şi diversităţi nu are cum rezista.

Problemele se vor ivi când Uniunea Europeană se va sparge şi va lăsa în urmă un sac de nemulţumiri în rândul marilor puteri. Logica şi trecutul spun că cei care se vor simţi trădaţi şi traşi pe sfoară în urma divizării vor căuta să-şi recupereze pierderile.

Iar curentele naţionaliste încep să prindă rădăcini adânci prin toate colţurile Europei, ceea ce nu poate decât să creeze îngrijorare.

La Răsărit, lucrurile nu stau deloc mai bine. Ucraina s-a reorientat spre Rusia, Bielorusia este de multă vreme pe axa Moscovei, iar la Chişinău comuniştii au bătut palma cu Vlad Filat şi se pregătesc să revină în forţă.

Nu trebuie uitate nici tendinţele revanşarde ale unor state europene, nemulţumite de pierderea unor teritorii după Al Doilea Război Mondial. Şi atâta vreme cât se aflau toate în Uniunea Europeană nu aveau nici un motiv să ridice glasul, dar o revenire la graniţele statale ar reaprinde flacăra pretenţiilor teritoriale.

Şi peste toate acestea, goana după resursele economice, tot mai puţine în Europa, va fi probabil scânteia care va aprinde butoiul cu pulbere. Mâine am să scriu şi despre ce cred astrologii despre războiul care ne paşte şi când preconizează aceştia că va începe.

subscribe to comments RSS

Există 2 comentarii

 1. avatar mediul spune:

  In ce cacat e Romania , numai un razboi ne ar mai lipsi. Sau poate ne ar scuti de previzibila intrare in incapacitate de plata e peste 2 – 3 ani, cine stie?
  Lasa i mai bine pe Roubini&comp sa profeteasca Apocalipsa Economica si Geopolitica. Ocupa te mai indeaproape de marlanii locali, in special de aia de la putere, ca vad ca i cam neglijezi cel putin in ultima vreme.

 2. avatar kuku spune:

  Romania este intotdeauna prinsa pe picior gresit la vreme de razboi – ba am schimbat aliatii si regulamentele militare (ca inainte de WWII),ba am deturnat fondurile pentru armata,ba suntem in quasicurugol la portile Stalingradului… Dupa ce se pierd razboaiele ne aducem aminte ca ar trebui sa avem armata,sa o intretinem si sa ne purtam cu respect cu ea. Dar,daca ai o starpitura prim -ministru si un sociopat presedinte,sa te fereasca Dumnezeu sa te gandesti la razboi!
  Cea mai buna solutie este,desigur,sa te gandesti cum sa faci sa spargi tara ca in 1940,cu reforme administrativ-teritoriale imbecile,facute impotriva vointei a 95% din populatie. In acest timp, gauleiter Schmetterling taie panglici si ocupa prima pagina a gazetelor de perete locale… Caci „a la guerre comme a la guerre”,cum ar zice romii tigani stabiliti la verii lor din Paris.Părerea ta

* necesare