La Stejari Residence

Articol scris

Vizualizări

 • 2.157 vizualizări

Popularitate

 • 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele

Bârfa următoare

Bârfa anterioară


ArtBOA

Gavril Marza
Gheorghe Flutur
Ioan Balan
Ioan Nechifor
Ion Lungu
Mirela Adomnicai
Orest Onofrei
Ovidiu Dontu
Varujan Vosganian

Oraşul din povestea de coşmar 3

mart.17

Suceava se reduce în acest moment la câteva cuvinte: noroi, câini vagabonzi şi multă mârlănie.

Pot fi contrazis, cu argumente mai mult sau mai puţin convingătoare, cu cifre, date statistice, proiecte şi planuri de viitor.

Până una alta, ceea ce văd eu, şi bănuiesc că şi cei mai mulţi dintre oamenii care trăiesc în acest târg aproape medieval, spune mai mult decât aş putea face eu în cuvinte.

Principalul vinovat este, fără doar şi poate, administratorul oraşului. Şi nu mă refer doar la primar, ci şi la ceilalţi angajaţi ai Primăriei, cărora li se alătură şi consilierii locali din toate partidele.

Sunt oameni care mi-au spus că la ei la ţară e mai curat decât în Suceava şi nu-şi murdăresc pantofii şi hainele de noroi. Nu doar că îi cred pe cuvânt, dar am şi argumente cu care să-i susţin, mai ales că noţiunea de sat nu mi-e străină absolut deloc.

 

Iar dacă o să spuneţi că toată vina pentru mizeria din oraş este a primarului vă înşelaţi amarnic. O parte dintre noi sunt la fel de răspunzători. Că doar nu o să vină primarul să adune resturile alimentare, cutiile şi peturile aruncate pe lângă coşurile de gunoi, în timp ce acestea stau goale.

Nu pot să-i uit aici nici pe marii iubitori de animale care ţipă în cor când se petrece vreo nenorocire cu un patruped. Grija pentru câini este doar trâmbiţată, nu şi pusă în practică. Cei care cred că a da mâncare unei haite care s-a pripăşit pe lângă vreun bloc este un lucru nobil ori sunt tâmpiţi, ori nu-i duce mintea. Acei câini vor fi blânzi cu oamenii din blocul respectiv şi le vor sări la picioare străinilor care au avut ghinionul să treacă pe acea stradă.

După cum spuneam, Primăria este principala instituţie responsabilă de imaginea oraşului. Orice scuză aproape nu-şi are rostul. În mâna Primăriei există un sistem coercitiv care permite sancţionarea celor ce încalcă legea, dar care nu se aplică decât rareori.

subscribe to comments RSS

Există 3 comentarii

 1. avatar suceava for ever spune:

  Eu cred ca in ritmul asta in 10-15 ani, viata umana va disparea cu totul de pe aceste meleaguri datorita conditiilor ce vor fi oferite de aceasta urbe.
  Probabil vor supravietui cativa caini vagabonzi ca sa aiba cine sa se cace pe pavelele simetrice ce vor acoperi probabil atunci si spatiile verzi.

 2. avatar AL CAPONE spune:

  In curind Suceava va arata ca Prelipca!! Asta-i etalonul, Prelipca, nu un oras frumos, curat, civilizat asa cum ne dorim noi, sucevenii. Asta avem, daca nu am votat un orasean, Lungu stie sa traiasca ca-n Prelipca si vad ca ajunge sa ne aduca si pe noi la nivelul lui. Sa vad si eu care-l mai voteaza la anul ????!!! AUD?

 3. avatar na to spune:

  pai primaria , primarul etc pot pune niste sofronei ca cei cu stare care au masini sa nu mai parcheze pe trotuar – desugr aicea primaria , primarul etc e vinovata ca nu are locuri de parcare deajuns de multe – ultima poza e din parul Trei Barbosi sens unic cu parcare Magazinului Bucovin la 15 m de unde a parcat nenea asta deci vina a cui mai e ? eu zic ca e a cocalarolor de prin oras (si orasul asta are multi de tot ) care daca ar putea ar merge si la buda cu masina

  La poza cu ghenele de gunoi e relativa daca lumea arunca pe jos si baietii care cotrobaie prin gunoaie nu prea au grija presupun ca tot primaria , primarul etc e de vina

  Deci raman 3 fotografii cu cainii, trotuarul si soseaua
  din cate stiu eu primarul se lauda ca asfaltarea e pe primul loc in noile planuri mai ramane problema cateilorPărerea ta

* necesare