La Stejari Residence

Articol scris

Vizualizări

 • 2.065 vizualizări

Popularitate

 • 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele

Bârfa următoare

Bârfa anterioară


ArtBOA

Gavril Marza
Gheorghe Flutur
Ioan Balan
Ioan Nechifor
Ion Lungu
Mirela Adomnicai
Orest Onofrei
Ovidiu Dontu
Varujan Vosganian

S-a murit degeaba în 1989? 8

ian.17

În seara asta a avut loc un nou miting de protest la Suceava.

S-au adunat din nou aproximativ 200 de oameni care au strigat lozinci împotriva actualei guvernări. Au fost vizaţi şi oameni politici locali, recte Gheorghe Flutur şi Ion Lungu, ale căror poze au fost arse împreună cu cele ale lui Traian Băsescu, Elena Udrea şi Emil Boc.

Nimic spectaculos până aici. E apanajul unei democraţii reale să permită şi astfel de manifestări, iar zilele următoare vom asista, probabil, şi la alte acţiuni ostile la adresa actualei clase politice aflate în fruntea ţării.

M-a frapat însă altceva în tot acest vacarm de urlete şi contestaţii, mai mult sau mai puţin argumentate, dar democratice.

Şi anume lipsa din faţa Prefecturii Suceava a oamenilor care în 1989 se ridicau împotriva regimului comunist şi a lui Nicolae Ceauşescu. Fireşte, oamenii aceştia care trebuie apreciaţi şi respectaţi, au o opinie vizavi de ceea ce se petrece astăzi. Faptul că nu participă la acest proteste nu cred că ţine de frigul de afară şi vârsta pe care cei mai mulţi dintre ei o au.

Ţine de faptul că oamenii consideră că democraţia câştigată acum 22 de ani există, şubredă şi balcanică aşa cum e ea, dar există. Şi mai ţine şi de altceva. De frică. Da, da. Chiar dacă nu o să vă vină să credeţi, o parte dintre oamenii cu care am vorbit astăzi, şi care în 1989 şi-au riscat viaţa, se tem să vorbească deschis.

Sunt încă activi la diferite instituţii bugetare ale statului şi, pentru că la vremea schimbării nu au ştiut sau nu au vrut să tragă de ciolan, acum ocupă funcţii de subordonare. Iar o poziţie oficială exprimată prin ziare le-ar aduce deservicii şi probleme.

Poate că era ceva de neimaginat acum 15  sau 20 de ani, dar uite că se poate. Dacă acestor oameni le e frică să se exprime liber, oare s-a murit degeaba în 1989? Sau poate e doar o meteahnă românească de care nu vom scăpa niciodată oricât de democraţi vom fi.

subscribe to comments RSS

Există 8 comentarii

 1. avatar nato spune:

  Sa inteleg ca cei 200 sunt ca niste spartani se jerfesc pentru binele Tarii.

  Protestele au avut sens si se invartea in jurul unui nume Arafat – astazi protestele au devenit politice adica USL a preluat carma lor iar lumea e saturata de politica stie foarte bine ce oameni sunt in USL – si problema lor mai bine zis intrebarea lor ” daca pleaca astea de acuma cine o sa vina in locul lor politicieni mai flamanzi sau mai satui , de accea lumea e saturata si vrea sa isi vada de problemele ei ( servici , taxe , facturi )

 2. avatar gogu spune:

  mai nato, ati primit textele cu „decat sa vina unii neimbuibati, mai bine sa ramana astia ca-s gata imbuibati. ati dovedit insa ca voua-pdl-nu va ajunge! ati topit 14 miliarde de euro, fara sa se vada nimic si mai aveti nevoie de 16 miliarde de euro in 2012 ca sa nu se vada tot nimic. era nevoie doar ca gasca de hoti in numele careia scrii aici sa fure mai putin, nu deloc, si nu mai trebuia sa ne indatorati pe urmatorii 20-30 de ani. asadar altii, aproape oricare, dar nu dintre aia pe care i-ati trimi pe la cei sapte pitici ai albei ca zapada lui lazaroiu.

 3. avatar Camil spune:

  Suntem niște „viermi”, „ciumpalaci”, „țărani” și „scursuri” pentru că am îndrăznit să reacționăm la flegmele unui golan de port.

 4. avatar isidor senila spune:

  articolul acesta e inutil cat timp cel care dadea foc afisului cu basescu e angajat al USV. Dovada clara ca bugetarii au iesit in strada si protesteaza.

 5. avatar Camil spune:

  Nu i-a dat foc, l-a rupt şi l-a aruncat la coşul de gunoi.

 6. avatar VIOREL spune:

  Mai nato te-a facut mata la betie

  • avatar kuku spune:

   Nu prea are rost sa-l bagi in seama pe nato,chiar daca ai dreptate… Sigur ca e rodul unor betii dar sunt semne ca e un personaj colectiv,un fel de esenta de Igas&Sons cu parfum de „Eau de brad”,din depozitele lui Flutur…

 7. avatar nato spune:

  Oho ce faci Viorele ai urlat ca la tara in centrul Sucevei si te trezesti acu vorbind ia zi te crezi important ca ai primit un suc de la Nea Baisanu ?

  Hai zi ceva interesant legat de legea Sanatatii sau despre ce protestati voi acolo ca m-am saturat sa aud la televizor numai explicatii de Spitalul Socola la intrebarea de ce protestati –

  a da si Mata-i asa grasa incat face balenele sa se simta prost !Părerea ta

* necesare