La Stejari Residence

Articol scris

Vizualizări

 • 3.982 vizualizări

Popularitate

 • 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele

Bârfa următoare

Bârfa anterioară


ArtBOA

Gavril Marza
Gheorghe Flutur
Ioan Balan
Ioan Nechifor
Ion Lungu
Mirela Adomnicai
Orest Onofrei
Ovidiu Dontu
Varujan Vosganian

Cacica, o soră amărâta a minei Wieliczka 9

aug.5

Aduşi în Bucovina acum câteva sute de ani pentru a se ocupa de minerit, polonezii au adus cu ei cultura şi obiceiurile de acasă.

Nu au putut aduce şi tehnologia şi mentalitatea de astăzi, iar diferenţele se văd cu ochiul liber. Pe lângă autostrăzi şi nivel de trai, polonezii ne sunt superiori şi în privinţa turismului. Iar ca o comparaţie am să vorbesc despre două obiective turistice. Mai exat, două mine de sare, cea de la Cacica şi cea de la Wieliczka, din apropiere de Cracovia.

Dacă la Cacica ai parte de a o adevărată aventură pentru a coborî în subteran, cu scări de lemn alunecoase şi periculoase, la care se mai adaugă şi un miros insuportabil de motorină, mina poloneză este un adevărat model din toate punctele de vedere.

Încă de la intrare totul este foarte bine organizat. Se intră doar în grupuri organizate, nu după cum îl taie capul pe fiecare, iar fiecare persoană poate alege şi limba în care să i se vorbească despre mină.

Întregul traseu durează aproximativ două ore, iar ghidul îţi explică cum a evoluat mina în decursul celor câteva sute de ani de existenţă, perioadă în care minerii au săpat 300 de km de galerii (sper să fi reţinut corect).

Scene din munca minerilor sunt şlefuite în sare din loc în loc, fiecare scenă având propria istorie sau legendă.

Marea sală a minei, aflată undeva la 100 de metri sub pământ, are un farmec aparte. Aici atrage atenţia o sculptură în sare în relief reprezentând „Cina cea de taină”, dar şi spectacolul de muzică şi lumină pe care cei care administrează mina l-au pregătit grupurilor de turişti.

Pe tot traseul parcurs, turiştii au parte de două astfel de episoade. În afara celui din marea sală a minei, al doilea spectacol este într-o încăpere unde sarea şi apa se întrepătrund. Muzica lui Chopin face ca totul să fie sublim şi să visezi cu ochii deschişi.

Punctul cel mai de jos al minei este la 130 de metri adâncime, iar în zona respectivă este şi un altar unde se oficiază căsătorii.

Nu lipseşte nici o sală de conferinţe, dar şi un mic restaurant de tip împinge tava, unde poţi degusta şi specialităţi de mâncare poloneze, iar preţurile sunt de-a dreptul rezonabile. De exemplu, o „fasolka”, mâncare de fasole cu cârnaţi costă în jur de 10 zloţi, adică aproximativ 10 lei.

Şi ca o curiozitate, la sub 100 de metri sub pământ există şi semnal la telefonul mobil. Până la urmă, e şi asta o strategie de marketing pe care polonezii au pus-o la punct foarte bine.

Ieşirea din mină se face cu lifturi, trei la număr, iar plecarea se anunţă ca acum câteva secole, cu ajutorul unui clopot acţionat manual de oamenii care răspund de bunul mers al minei.

Dacă ajungeţi la Cracovia, nu rataţi o vizită la mina de la Wieliczka. O să aveţi ocazia să vedeţi ceva ce în România nu există şi nu va exista mult timp de acum încolo.

subscribe to comments RSS

Există 9 comentarii

 1. avatar kuku spune:

  Fara mişto,nu v-a intâmpinat nimeni la intrare imbrăcat in costum popular de sarbatoare,cântand din trâmbiţa? Ceva,un sef de voievodat,acolo,cu bundiţă si iţari de artizanat… Eu va asigur ca au si ei obiectele mai sus enumerate numai ca stiu cand si cum sa le foloseasca,daca au de facut turism fac turism,fie si pentru faptul ca ei au facut reformă si nu imitaţie,au modernizat Polonia cu ce-au avut,nu le-a trebuit FMI.. Au si ei defectele lor: de exemplu,ministrii-femei nu sunt asa kurvo-sexy cum cunoastem noi un caz insa in compensatie le-a dat Dumnezeu minte multa,ca sa absoarba 100% fondurile europene. Apoi (asta nu ca defect) guvernantii au vederi convergente si au si o idee exacta despre separatia puterilor in stat,pe ei nu-i gâdila tentatia nazismului de opereta,asa cum se intampla cu unii marinari perpetuu beţi.
  Dar cel mai mare defect al lor este,desigur,faptul ca nu au nici un voievod asa destept,inalt si frumos ca Gheorghe Flutur si nici specialisti atât de buni la îmbrobodit lumea cu trenuleţe butaforice si frânari acoperiţi…

 2. avatar nato spune:

  DAca e asa de frumos de ce nu te mutu acolo Kuku mai bine il am voievod de Flutur decat pe Ex baronul de la psd acuamene senator care nu a putut educa un nepot dar a condus un judet , a vrut sa il conducat dinou si actulmente e mare senator si face legi pentru tara – Decat cu Baisanu , Nechifor si Dontu iti zic eu ca mai bine e cu Flutur si Lungu !!!

 3. avatar kuku spune:

  Ei,daca zici dumneta,bobocule,ce-o să fac?? Inseamna ca asa e si mai multe nu,e clar! Mai anţărţ, eu ţi-am mai zis sa nu mai faci pe prostu’,nu că nu ţi s-ar şedea,te prinde de minune,da’ exista un risc major: ca să faci pe prostu’ tre’ sa fii suficient de inteligent,să ai o capacitate de disimulare,etc. Un prost (cu varianta tolomac pedele) nu poate face pe prostu’,nici nu e logic,el ni se releva doar când si când si anume când îi zice partidu’ să se arate asa cum e,fara batic si fond de ten.
  Pe de altă parte,culmea prostiei este sa fii atât de prost incat lumea sa te creadă şiret,să zică: nu se poate sa fie atât de prost,numa’ că se preface! Complicat,nu?
  Pentru tine,şiret cum esti,sigur ca e mai bine cu Flutur si Lungu,acuma depinde până când o să vă fie bine in maniera asta.

 4. avatar Camil spune:

  1. Ăla e mirosul sării, nu e motorină.

  2. Vezi Salina de la Turda, care e în România. E cel puţin comparabilă cu asta poloneză.

 5. avatar NOUA DREAPTA spune:

  Un mare rahat ramane,indiferent cum,chiar daca poarta si ochelari Armani,tot un mare rahat plin de viermi si de duhori cretine.Si care rahat,daca nu pute,injura,barfeste,minte,manipuleaza ,fara idei,fara temei si fara imaginatie,dispus oricand sa tradeze si sa vanda oamenii politici carora le calca pragul pentru a le cere bani, total lipsit de talent,cultura,bun simt,dar care se adapa,paradoxal, masiv la banii publici ,prin santaj ordinar ,mimand orgasmul ca si curvele de pe Via Sallaria,obisnuit cu tradarea,lacomia,minciuna si delatiunea asa cum este pestele obisnuit cu apa,isi permite barbaria de a sterge comentarii care nu-i convin lui si protectorilor lui –pesedistii si sa baneze ip-uri de la care se comenteaza de un million de ori mai bine,mai percutant,mai viu si mai frumo decat scrie el in pseudomateriale de gradinita,lasand,in schimb,pe cei care injura si arunca cu tone de abjectii sa se desfasoare in splendoarea lor.Cenzura acestui baietas obraznic,arogant si gol ca un buhai din caine de pripas este ca si o bata izbita in capul lui sec si plin de fumuri.O nefericita si dementa decizie care nu face altceva decat sa atraga ceea ce se incadreaza in spiritul organizatii noastre.Noi monitorizam cu mare atentie zecile de miliarde de lei din banii vostri pe care-i smulge acest individ pentru case,masini,vacante de lux si asteptam ziua decontului care este destul de aproape.Stiti desigur ca vorbim despre un baiet-CHIRA care are treaba cu gazetaria si cu acest sfant miracol ce se numeste lbertatea presei asa cum are mam’mare cu planeta Marte.Iata cateva texte cenzurate si sterse de acest pigmeu lobotomizat cu aere de macho bolnav de sifilis si de retard puroios doar intr-o singura zi:

  ………………………………………………………………………………

 6. avatar NOUA DREAPTA spune:

  Ambii lideri ai USl au vorbit despre suspendare,si tot ambii despre o suspendare asa, haiduceasca, nu legala. Pentru ca din punct de vedere legal Presedintele poate fi suspendat numai daca incalca grav Constitutia si doar cu acordul CC. Asadar fapta haiduceasca de care cei doi lideri USL se cred in stare, nu se va produce in practica prea curand intrucat nu exista elementele care ar indreptati Parlamentul sa initieze procedurile de suspendare, neexistand in acest moment nici acele grave incalcari ale Constitutiei de catre Presedinte, nici acordul CC.
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Cred ca nu dl Basescu e cel mai in masura sa impiedice o guvernare USL! Nici nu are nevoie s-o faca! Nimeni nu-i depaseste in posibilitatea de a impiedica aceasta guvernare pe Ponta, Antonescu, Bombonel, prostanacul si Felix! Ei sunt cei mai inversunati potrivnici ai USL, coloana a V-a a d-lui Traian Basescu, ajunsa in fruntea (h)op-pozitiei! De la inteligentul mesaj politic folosit in scopul intaririi pozitiei d-lui Basescu (Jos Basescu! Jos Boc! jos Basescu! Jos Boc!, interminabil si d’a capo!) pana la cosurile incarcate cu valuta aeriana, cu care incearca sa mituiasca un electorat disperat de foame – el insusi in mare masura vinovat ca s-a ajuns aici! -, intreaga strategie a trepadusilor astora trepidanti de prin Parlament etc. nu face decat sa prefigureze infrangerea zdrobitoare in alegeri a Uniunii Secaturilor si Lepadaturilor..
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Am o bucurie perversa cand vad ce calitate de sustinatori/slujitori are USl-ul, recunosc, dar nu mi-o pot reprima. Una peste alta, asa e, asensiunea lui Arturo ala trebuie oprita cu orice pret. Orice om normal simte asta, numai lumpenii si angajatii de net ai USL nu vad sau au interes sa nu vada cum stau lucrurile. Stati linistit, numarul mare de comentarii aberante nu inseamna nimic. Ba da, reflecta agitatia si

 7. avatar kuku spune:

  Nu e bine sa-ti dai in vileag bucuriile perverse,afara de situatia in care , de beat ce esti,nu-ti dai sema ce faci – in acest caz nu se pune. In rest, noua dreapta ce esti tu – se intelege ca vechea dreapta incepuse sa te deranjeze,cam tremura,aveai nevoie de un nou look care,totusi,nu se face cu verbiaje,cu diaree verbala,nu devii brusc mai profund daca te incarci ca bradul de Craciun cu sclipiciuri si alcatuiri bombastice. As putea paria ca esti mic,frustrat,cu bube-n cap,obez si fara succes la sexul opus. Esti numa’bun sa sustii ceea ce nici un om normal la cap nu ar face-o adica o gasca de banditi carora,mai nou,le este rusine sa se afiseze in culoarea lor traditionala – portocaliul. Oare de ce? Sa aiba vreo legatura cu faptul cu un fost prim-ministru blond,miliardar in euro,dintr-o tara vecina este cazat la racoare? Adica,ceva de genul: iata care este finalul unei revolutiei portocalii?
  O sa-ti fie cam greu sa faci fata,doar ai mai incercat. Eu personal ma indoiesc ca ai mai crescut la minte si,in mod cert,o sa ne mai auzim,nu neaparat de bine.

 8. avatar NOUA DREAPTA spune:

  Un mare rahat ramane,indiferent cum,chiar daca poarta si ochelari Armani,tot un mare rahat plin de viermi si de duhori cretine.Si care rahat,daca nu pute,injura,barfeste,minte,manipuleaza ,fara idei,fara temei si fara imaginatie,dispus oricand sa tradeze si sa vanda oamenii politici carora le calca pragul pentru a le cere bani, total lipsit de talent,cultura,bun simt,dar care se adapa,paradoxal, masiv la banii publici ,prin santaj ordinar ,mimand orgasmul ca si curvele de pe Via Sallaria,obisnuit cu tradarea,lacomia,minciuna si delatiunea asa cum este pestele obisnuit cu apa,isi permite barbaria de a sterge comentarii care nu-i convin lui si protectorilor lui –pesedistii si sa baneze ip-uri de la care se comenteaza de un million de ori mai bine,mai percutant,mai viu si mai frumo decat scrie el in pseudomateriale de gradinita,lasand,in schimb,pe cei care injura si arunca cu tone de abjectii sa se desfasoare in splendoarea lor.Cenzura acestui baietas obraznic,arogant si gol ca un buhai din caine de pripas este ca si o bata izbita in capul lui sec si plin de fumuri.O nefericita si dementa decizie care nu face altceva decat sa atraga ceea ce se incadreaza in spiritul organizatii noastre.Noi monitorizam cu mare atentie zecile de miliarde de lei din banii vostri pe care-i smulge acest individ pentru case,masini,vacante de lux si asteptam ziua decontului care este destul de aproape.Stiti desigur ca vorbim despre un baiet-CHIRA care are treaba cu gazetaria si cu acest sfant miracol ce se numeste lbertatea presei asa cum are mam’mare cu planeta Marte.Acest individ venal minte,insulta,fura,otraveste mediul gazetaresc,manipuleaza pe cei slabi cu bune intentii si trebuie boicotat si ignorat.A-l incuraja inseamna a incuraja prostia,trufia,jaful,tradarea violenta si crima.Iata cateva texte cenzurate si sterse de acest pigmeu lobotomizat cu aere de macho bolnav de sifilis si de retard puroios doar intr-o singura zi:Iata un singur exemplu din sutele de opinii sterse de acest macac turbat.
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  PSD-ul nu este un partid politic de stanga,nu este nici macar un partid politic,este un grup constituit in vederea savarsirii de infractiuni.PSD-ismul insa este o stare de spirit,cea mai conceptualizata,concretizata si abjecta reprezentare a infractionalitatii,a tradarii de neam.
  Ea are priza in zonele cu persoane cu grave carente intelectuale si morale.Asa cum este fundamentalismul islamic,wahhabismul,pesedismul este sursa de teroare si crima organizata.
  Oficinele sovietice se folosesc de acest flagel in lupta lor de a distruge Romania.Rtv, a3, cotidianul.ro etc cozile lor de topor incita la distrugerea statului de drept.
  Vom vedea arestari spectaculoase. Cine a facut magarii nu poate dormi linistit!
  Ceea ce doreste aceasta gupare USL este postul de prim ministru. Nu-l vor avea curand!Prim ministrul nu se alege de populatie si sondaje. Exista o regula in statul roman.
  Primul ministru este propus de presedintele Romaniei dupa consultari cu partidele parlamentare.Pana la finele lui 2014 este un drum foarte lung.Iar USL nu va obtine 50,1% din voturile romanilor in 2012!

 9. avatar NOUA DREAPTA spune:

  Un mare rahat ramane,indiferent cum,chiar daca poarta si ochelari Armani,tot un mare rahat plin de viermi si de duhori cretine.Si care rahat,daca nu pute,injura,barfeste,minte,manipuleaza ,fara idei,fara temei si fara imaginatie,dispus oricand sa tradeze si sa vanda oamenii politici carora le calca pragul pentru a le cere bani, total lipsit de talent,cultura,bun simt,dar care se adapa,paradoxal, masiv la banii publici ,prin santaj ordinar ,mimand orgasmul ca si curvele de pe Via Sallaria,obisnuit cu tradarea,lacomia,minciuna si delatiunea asa cum este pestele obisnuit cu apa,isi permite barbaria de a sterge comentarii care nu-i convin lui si protectorilor lui –pesedistii si sa baneze ip-uri de la care se comenteaza de un million de ori mai bine,mai percutant,mai viu si mai frumo decat scrie el in pseudomateriale de gradinita,lasand,in schimb,pe cei care injura si arunca cu tone de abjectii sa se desfasoare in splendoarea lor.Cenzura acestui baietas obraznic,arogant si gol ca un buhai din caine de pripas este ca si o bata izbita in capul lui sec si plin de fumuri.O nefericita si dementa decizie care nu face altceva decat sa atraga ceea ce se incadreaza in spiritul organizatii noastre.Noi monitorizam cu mare atentie zecile de miliarde de lei din banii vostri pe care-i smulge acest individ pentru case,masini,vacante de lux si asteptam ziua decontului care este destul de aproape.Stiti desigur ca vorbim despre un baiet-CHIRA care are treaba cu gazetaria si cu acest sfant miracol ce se numeste lbertatea presei asa cum are mam’mare cu planeta Marte.Acest individ venal minte,insulta,fura,otraveste mediul gazetaresc,manipuleaza pe cei slabi cu bune intentii si trebuie boicotat si ignorat.A-l incuraja inseamna a incuraja prostia,trufia,jaful,tradarea violenta si crima.Iata cateva texte cenzurate si sterse de acest pigmeu lobotomizat cu aere de macho bolnav de sifilis si de retard puroios doar intr-o singura zi:Iata un singur exemplu din sutele de opinii sterse de acest macac turbat.
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Deceptia Antonescu
  Ma consider liberal, fara a fi membru de partid, dar votand constant PNL. Numai ca asta nu ma determina sa cautionez automat orice se degaja din acea directie.

  Crin Antonescu a devenit pentru mine dezagreabil ceva mai demult.
  Fuduleala si aroganta liderului omnipotent ce le afiseaza imi aduc aminte de Radu Campeanu. Rasucirile sale de principii si de doctrina imi aduc aminte de cocosul de tabla infipt in crestetul PNL, Valeriu Stoica.Iar posibilitatea ca din interese pur egocentrice sa fie dispus chiar sa amaneteze PNL socialistilor PSD mi-l aminteste pe Theodor Stolojan, cel grabnic inclinat sa dizolve PNL in PD.

  PNL a traversat din 23 iulie 1990 mai multe crize. Fie identitare, deoarece pentru multi dintre membri termenul de liberal era mai degraba o eticheta sic decat o stare de spirit, fie de lider. Si a reusit sa traverseze aceste crize cu capul pe umeri. Unul dintre capetele limpezi ale PNL a fost, neindoielnic, Dinu Patriciu.

  Sunt convins ca si din „criza Antonescu” PNL va iesi, intr-un final pe care mi-l doresc cat mai curand, sanatos si ferm pe pozitiile sale. Capacitatea sa regenerativa este deja cunoscuta de la un capat si pana la celalalt al indelungatei sale existente.Părerea ta

* necesare