Impresii din vacanţă

Salina Turda, vraja din pământ

România are o sumedenie de locuri care merită să fie vizitate. Printre acestea se numără şi Salina Turda, din judeţul Cluj, care după renovările recente a devenit un obiectiv turistic atractiv.

Intrarea în salină costă 15 lei, dar fiecare leuţ plătit este justificat. Istoria exploatării de sare de la Turda şi noul au fost îmbinate în mod fericit. Cine intră în măruntaiele salinei află că „motorul” de bază al exploatării a fost multă vreme calul. De la utilajele vechi, confecţionate din lemn, se trece destul de rapid la tehnologia modernă. Un lift silenţios coboară vreo 50 de metri şi ajunge în ceea ce odinioară a fost exploatarea principală. Priveliştea de la înălţime este deosebită, iar fiecare turist sau bolnav care intră pentru tratament în salină se opreşte măcar pentru câteva clipe pentru a admira ce a făcut mâna omului.

Am avut parte şi de o surpriză plăcută. La intrarea în salină am fost anunţaţi că liftul nu funcţionează şi vom fi nevoiţi să coborâm scările la pas. Adică vreo 13 etaje. Nu coborârea în sine era o problemă deosebită, ci faptul că scările erau înguste şi riscul de accidente sporit. Totuşi, muncitorii firmei care se ocupa cu mentenanţa au reuşit să repare defecţiunile, astfel încât am coborât cu liftul.

Jos, am descoperit un mic univers al distracţiei. Piste de bowling sau golf sunt amenajate în burta pământului, ce-i drept la preţuri nu foarte mici. De exemplu, pentru o jumătate de oră de golf am scos din buzunar 10 lei, acelaşi tarif fiind şi pentru 20 de minute de bowling.

Cea mai ieftină distracţie este o tură cu roata mare, 5 lei, în timp o plimbare cu barca este de 10 lei pentru o perioadă de 20 de minute.

Lemnul, metalul şi luminile se îmbină armonios, iar timpul parcă stă în loc. Doar temperatura de 12-13 grade Celsius te face să-ţi aduci aminte de căldura de afară şi de faptul că vizita în salina Turda trebuie încheiată.

Investiţia de aici merită toate laudele, iar dacă ţinem cont că pentru anul viitor se preconizează finalizarea unui nou spaţiu de vizitare avem dovada că şi noi suntem capabili să exploatăm trecutul în scop turistic.

Şi mai vreau să fac o menţiune. La Salina Turda nu miroase a motorină, ca la Cacica spre exemplu, iar turismul şi tratamentul pentru bolile de plămâni se poate face fără a ieşi năucit de cap din adâncurile pământului.

Articole asemănătoare

Un Comentariu

  1. am fost. e frumos. bani europeni folositi cu cap. mai ales ca tot ce s-a facut acolo s=a facut in cateva luni

Citiți de asemenea
Close
Back to top button