Brigada Diverse

Licitaţii cu cântec pentru câteva drumuri din judeţ

Mai multe licitaţii organizate pentru modernizarea mai multor drumuri judeţene din Suceava ridică mari semne de întrebare vizavi de modul în care au fost atribuite. În fiecare caz este vorba de sume mari de bani, iar firmele care au câştigat aceste licitaţii au administratori apropiaţi de lideri marcanţi ai PD-L.

De exemplu, lucrările de modernizare a drumului judeţean Salcea-Vereşti-Roşcani au fost câştigate iniţial de SC Transporturi SA Botoşani, dar proiectul a fost atribuit celor de la SC Drumuri şi Poduri SA Suceava. Şi nu oricum, ci cu o valoare mai mare cu „modica” sumă de 68 de miliarde de lei vechi. În urma contestaţiei de rigoare, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor şi instanţele de judecată, jumătate din lucrări au fost subcontractate de SC Drumuri şi Poduri SA Suceava către firma din Botoşani, iar valoarea contractului a rămas, fireşte, cea umflată artificial.

Un alt proiect care ridică semne de întrebare este cel pentru asfaltarea şi modernizarea DJ 209 Dărmăneşti – Siret. Câştigătoare a fost desemnată firma lui Dorinel Umbrărescu, un bun prieten cu actuala şleahtă din PD-L. Interesant este că suma care trebuie plătită firmei lui Umbrărescu este mai mare cu 40 de miliarde de lei vechi faţă de oferta firmei care s-a clasat pe locul doi. Şi în acest caz, lucrarea a fost subcontractată către SC ADPL SA Iaşi.

Aceleaşi suspiciuni se ridică şi în cazul drumului care face legătură între Pojorâta şi Rarău. Firma care a obţinut „girul” de a executa lucrările, de fapt un consorţiu format din SCCF Group Colas şi SC Calcarul SA Pojorâta, a cerut cu 16 miliarde de lei în plus faţă de firma clasată pe locul doi şi care a fost declarată necâştigătoare.

Contractele au fost parafate la Suceava, cu mare tam-tam de Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

Potrivit unor surse care cunosc amănunte despre aceste proiecte, licitaţiile au fost atribuite punctual, câştigătorii fiind cunoscuţi cu mult înainte, totul făcându-se pe baza relaţiilor de prietenie dintre oamenii de vază din PD-L şi administratorii firmelor câştigătoare.

Articole asemănătoare

3 Comentarii

  1. Nu stiu de ce isi mai pierd baietii astia vremea cu organizarea de licitatii al caror castigator este dinante cunoscut. Macar PSD ul le facea mai cu perdea utilizand metode mai „fine” ca de exemplu publicarea cu 2 zile inainte a unor conditii de participare sofisticate si pe care nu le puteai indeplini decat daca aveai cunostinta de ele dinainte etc.

  2. La Salcea lucrurile nu stau cum ai scris , domnule Sandrinio! Acolo lucreaza firma din Botosani si nicidecum Drumurile din Suceava.Ei au fost pe primul loc si daca aveti timp puteti trece pe acolo sa vedeti cum lucreaza .Astia toarna kilometri de asfalt pe zi.Asa ca toata povestea cu suma umflata artificial si cu subcontractarea sunt ,, umflate ” de catre dumneata.
    Mergi pe la consiliul judetean si te informeaza corect!
    In al doilea rand,dumneata nu cunosti procedurile de participare la licitatie.Daca o firma fara eligibilitate , cu datorii sau care nu are dotare sau personal vine si liciteaza 2 lei pentru o lucrare , cum procedezi ? Il declari castigator , astepti sa faca ceva , nu iese nimic si apoi te uiti dupa banii pierduti ?(lucrarile astea sunt din fonduri europene).Asa se explica faptul ca nu intotdeauna firmele clasate pe primul loc ca pret sunt declarate castigatoare.
    Am rugamintea ca dumneata , ca un formator de opinii si ziarist onest sa informezi corect cititorii , fiindca de scris la comanda sau cu rea intentie suntem satui

    un cunoscator

  3. e ciudat ca unii cu balastiere fac un profit (declarat) catre anaf de 1,5 milioane de lei anual. d-zeu stie cat o fi in realitate. pai daca vand la suprapret catre astfel de proiecte……au de unde imparti cascavalul ca din astfel de lucrari se da bani la partid, nu de la cantarea romaniei………..calcarul e un furnizor de incredere si cu bani facuti din piatra seaca……

Citiți de asemenea
Close
Back to top button