Brigada Diverse

Aşa elevi, aşa profesori!

După examenul de bacalaureat din acest an scriam că la Suceava s-a furat, iar rezultatul a fost cea mai mare promovabilitate la nivel naţional.

Îmi menţin această opinie, iar existenţa unor camere de filmat în sălile unde s-a derulat concursul mi-ar confirma valabilitatea teoriei. În mod normal, nu ar fi trebuit să treacă examenul de bacalaureat mai mult de 30%, hai 40% dintre elevii suceveni. Că au fost 65% este deja o altă poveste.

Şi când spun că procentul de promovabilitate nu ar depăşi, în condiţii normale de concurs, adică fără copiat şi discutat cu vecinii, o treime dintre examinaţi mă gândesc şi la recent încheiatul examen pentru titularizare.

Este examenul prin care profesorii devin titulari pe post, cu condiţia ca nota finală să fie mai mare de 7. Evident, examenul a fost trecut doar de o treime dintre dascăli, iar o altă treime a primit note între 5 şi 7. O altă treime s-a făcut de toată băcănia, iar notele de 1, 2 şi 3 spun totul despre pregătirea celor care ar fi dorit să-i educe pe copii.

Când mă uit la prestaţia candidaţilor la un loc de profesor titular mă ia cu friguri. Cum să scoţi armăsar dintr-o mârţoagă, când tu, jocheul, nu ştii să ţii frâiele? Dacă vom continua să ne păcălim singuri că suntem cei mai buni şi mai deştepţi din Univers, vom avea probleme chiar mai mari ca până acum. Până la urmă, mediocritatea şi lipsa valorilor nu poate naşte nici progres şi nici civilizaţie.

E un moment bun pentru a ne uita în oglindă şi pentru a ne reapuca de şcoală şi de învăţământ. Şi asta trebuie s-o facă atât profesorii, cât şi elevii. Iar părinţii trebuie să accepte că odraslele lor nu sunt cele mai deştepte din şcoală. Până la urmă, în Suceava este nevoie şi de zidari, electricieni sau vânzători, nu doar de ingineri, medici şi bancheri.

Articole asemănătoare

Back to top button