Impresii din vacanţă

Cetatea Albă, grandoarea de pe Nistru

Salba cetăţilor moldoveneşti de pe Nistru cuprinde mai multe fortificaţii, fiecare cu importanţa şi istoria ei, dar probabil Cetatea Albă este cea mai grandioasă.

Plasată strategic într-un punct extrem de important, la vărsarea Nistrului în Marea Neagră, Cetatea Albă a fost râvnită mereu de puterile care s-au perindat pe aceste meleaguri.

Construită de coloniştii greci sub numele de Tiras, cetatea a intrat rând pe rând pe mâna altor şi altor popoare, începând cu romanii, continuând cu genovezii, moldovenii, turcii şi ruşii.

cetatea alba1

Iar fiecare nouă stăpânire a adăugat câte ceva şi astfel în timp s-a ajuns să vorbim despre Cetatea Albă ca una dintre cele mai importante fortificaţii.

Plasată la limanul Nistrului, cetatea nu avea doar rol de apărare, ci şi de a asigura vămuirea mărfurilor care veneau pe Marea Neagră şi care plecau mai departe spre Europa. Practic, în Evul Mediu, cine deţinea această cetate avea asigurat şi un buget consistent.

cetatea alba6

Este de înţeles, în aceste condiţii, de ce Ştefan cel Mare nu a putut păstra prea mult Cetatea Albă, care a fost cucerită de otomani în 1484.

cetatea alba3

Astăzi, Cetatea Albă pare una nostalgică după gloria de altădată. Dar astăzi gloria se reface cu sprijinul turiştilor, iar aceştia nu întârzie să o viziteze.

cetatea alba4

Preţul de intrare este de aproximativ 20 de lei, cu menţiunea că trebuie să aveţi grivne ucrainene, şi asta pentru că prin împărţirea administrativă din perioada sovietică, Moldova a fost lăsată fără ieşire la Marea Neagră, aceasta fiind atribuită actualului stat vecin Ucraina.

cetatea alba5

Cât despre modul în care este semnalizată, acest lucru lasă de dorit, dar dacă vă rătăciţi trebuie să întrebaţi de „forteţia” şi veţi fi îndrumat.

cetatea alba2

Iar despre proasta panotare a obiectivelor turistice din Belgorod Dnistrovsk, aşa cum a fost denumită Cetatea Albă de către ucraineni, trebuie făcută o menţiune specială.

Deşi am căutat timp de mai bine de o oră, nu am reuşit să găsim grota în care a fost surghiunit Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, ale cărui moaşte au fost aduse la Suceava încă din vremea lui Alexandru cel Bun.

Şi dacă tot ajungeţi în zonă merită să vă mai deplasaţi aproximativ 30 de km pentru a ajunge la Zatoka, staţiune la Marea Neagră, una în care se combină luxul cu sărăcia crasă, cu drumuri praf şi maşini de lux. Este locul unde Nistrul se varsă în Marea Neagră, iar podul de aici duce direct către Odessa. 

Articole asemănătoare

Citiți de asemenea
Close
Back to top button